Går du og drømmer om at arbejde med el i dit arbejdsliv? Så er elektriker måske drømmejobbet for dig.

Vejen til at blive elektriker er spændende, hvor du både får opbygget en god tung faglig viden og samtidig får mulighed for at opbygge dine praktiske kompetencer.

elektriker

Sådan kommer du i gang med uddannelsen

Vil du være elektriker, så er der flere muligheder. Du kan starte på uddannelsen allerede efter 9. klasse, hvor du skal begynde på et særligt grundforløb på erhvervsskolerne.

Det er dog også muligt først at have taget en almindelig gymnasial uddannelse og derefter vælge vejen til elektriker. Har du allerede en studentereksamen, kan du spare 8 måneder uddannelse. Du skal have bestået dansk på A-niveau og fysik og matematik på B-niveau.

Lige meget om du kommer fra 9. klasse eller har taget en ungdomsuddannelse først, skal du have et grundforløb, før du går i gang med selve uddannelsen. Det gør dig klar til at varetage uddannelsen på bedste vis.

Elektrikeruddannelsen består af et grundforløb og fire hovedforløb med indlagt praktik. I alt tager uddannelsen 4 år eller 4 år og 6 måneder afhængigt af dine valg.

Hvordan bliver jeg elektriker?

Når du læser elektrikeruddannelsen, så vil du på skift have undervisning på uddannelsesinstitutionen og være i praktik i en virksomhed. Der er derfor en god afveksling mellem det fagligt tunge teori og den mere praktiske brug ude i virkeligheden.

EUX-uddannelsen til elektriker er en god vej at gå, hvis du gerne vil videreuddanne dig senere. Denne vej svarer til, at du får både uddannelsen til elektriker og en studentereksamen, som havde du taget en HTX eller gået på gymnasium eller handelsskole. Det giver adgang til de længere videregående uddannelser til eksempelvis ingeniør eller maskinmester.

Du kan blandt andet tage EUX-uddannelsen på EUC-skolerne, TECH Aarhus eller andre erhvervsskoler tæt på dig.

Grundforløbet gør dig klar

På grundforløbet, ofte forkortet GF, skal du tillære dig de mest basale kompetencer og den grundlæggende viden. Dem skal du nemlig bruge, når du starter i praktik og fortsætter i hovedforløbet. Grundforløbet tager 6 måneder og er obligatorisk.

I grundforløb 1 vil du blive klædt på til at gå på en erhvervsskole, så du har en grundlæggende afklaring og viden. Under grundforløb 2 vil du skulle finde en praktikplads, mens du tillærer dig forskellige kompetencer indenfor faget i løbet af grundforløbets varighed.

Hovedforløbet

Hovedforløbet er på elektrikeruddannelsen delt op i moduler. Modulerne skal du tage på uddannelsesinstitutionen, mens du indimellem er ude i din praktik.

  1. Hovedforløb: Du får den basale tekniske viden, der er det fundamentale i det fortsatte arbejde som elektriker.
  2. Hovedforløb: Du specialiserer dig indenfor de områder, du finder mest interessante. Alt efter hvilke moduler du vælger, vil det få betydning for din videre specialisering. Der er i alt 28 forskellige moduler at vælge mellem.
  3. Hovedforløb: Du forsætter med at specialisere dig ved at tage forskellige moduler på uddannelsen. Dine studieretninger besluttes af dig i samarbejde med din praktikplads.

Når du er færdig med modulerne og praktikken vil du være færdigudlært elektriker.

Den vigtige praktikplads

En stor del af uddannelsen som elektriker foregår på en praktikplads. Du skal derfor finde en installationsvirksomhed, der vil tage dig i lære. Virksomheden vil derefter varetage den rent praktiske del af din uddannelse, så du kan arbejde direkte efter endt uddannelse.

I praktikken vil du indgå som en af virksomhedens medarbejdere og få en elevløn. Du vil få ansvar og være med til at facilitere løsninger til kunderne i virksomheden.

Finder du ikke en praktikplads, kan du starte i skolepraktik, mens du forsætter din søgen efter en læreplads. Der er brug for nye dygtige elektrikere i branchen, så de fleste finder en plads.

Hvordan bliver man autoriseret elektriker?

Du kan ikke bare blive autoriseret elektriker, men det er muligt at uddanne dig til autoriseret elinstallatør. At være autoriseret elinstallatør giver dig flere muligheder i dit arbejdsliv. Det er blandt andet nødvendigt enten selv at være eller have en autoriseret ansat, hvis du skal være selvstændig med egen el-virksomhed.

Når du har færdiggjort selve uddannelsen til elektriker, har du direkte adgang til uddannelsen som el-installatør (du kan læse mere om forskellen mellem el-installatør og elektriker her). Under uddannelsen til installatør skal du op til en særlig autorisationsprøve. Består du prøven, vil du derfor blive autoriseret elinstallatør.