I en tid hvor vi i stigende grad er fokuserede på grønne og klimavenlige valg, kan det være svært at finde hoved og hale i alle de forskellige mærkningsordninger. Hvornår er en mærkning egentlig officiel? Og hvornår kan et el-produkt overhovedet betegnes som klimavenligt?

Vi vil i denne artikel gå i dybden med de nye retningslinjer og mærkningsordninger, der er blevet fastsat af Forbrugerombudsmanden i samarbejde med branche- og interesseorganisationer. Så er du klædt på til at tage grønne valg i hverdagen.

Hvornår trådte retningslinjerne i kraft?

De nye retningslinjer for, hvornår et el-produkt kan betegnes som klimavenligt i markedsføringen, trådte i kraft i september 2020. De er skabt af Forbrugerombudsmanden sammen med Dansk Energi, De Frie Energiselskaber, Energisammenslutningen, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Grøn Omstilling og Landbrug og Fødevarer. Der er derfor en lang række af branche- og interesseorganisationer, der har haft fingrene i at fastsætte de nye retningslinjer for markedsføring af el-produkter for forbrugerne.

De nye retningslinjer skal ses som et supplement til de allerede eksisterende vejledninger fra Forbrugerombudsmanden om miljømæssige og etiske påstande.

Hvad indeholder de nye retningslinjer?

Retningslinjerne for el-produkter og markedsføring indeholder 2 dele:

  1. At der er fastsat krav til, hvornår klimavenlige udsagn kan anvendes i markedsføringen af el-produkter og ”grøn strøm” fra el-leverandørerne.
  2. En mærkningsordning der gør det lettere for forbrugerne at gennemskue, om et produkt er klimavenligt.

Den første del af retningslinjerne er sat i værk for at beskytte forbrugerne, så de ikke bliver vildledt af udsagn, der ikke holder vand.

Den anden del sikrer, at mærkningerne på el-produkter er strømlinede, så forbrugerne lettere kan bevare overblikket i et stigende marked af grønne løsninger og el-produkter.

Hvad betyder de nye retningslinjer?

I de generelle miljøvejledninger er der krav til at hele cyklussen, som produktet indgår i, er miljørigtig, før der kan bruges udsagn som ”klimavenlig” eller ”grøn strøm”.Den strøm, der strømmer ud af stikkontakterne i Danmark, stammer ikke kun fra den danske produktion af el. I stedet forhandles der internt i EU med strøm på en el-børs fra flere forskellige lande inklusiv Danmark. Du kan derfor ikke vide, om den strøm, du bruger, er produceret af vedvarende eller traditionelle energikilder.

Det sætter en begrænsning for de nye retningslinjer, fordi strømmen ikke kan betegnes udelukkende som vedvarende eller ej. Derfor er der en undtagelse i de nye retningslinjer for el-produkter, når det kommer vurderingen af livscyklussen for produktet.

Mærkningsordning skal hjælpe forbrugerne

Den nye mærkningsordning skal sikre, at der kun kan anvendes klimavenlige udsagn, når el-produktet rent faktisk overholder retningslinjerne.

Der benyttes 2 forskellige kategorier i mærkningsordningen, der skal lette dit besvær med at gennemskue markedet.

Den ene kategori indenfor mærkningsordningen er et enkelt blad, der gives til el-leverandører, der kun leverer strøm fra vedvarende energikilder.

Den anden kategori mærkes med 2 blade og gives til el-leverandører, der udover at levere udelukkende vedvarende energi også har taget andre klimatiltag, der minimerer udledningen af drivhusgasser.

Uanset kategorien skal det kunne dokumenteres, at el-produkter og løsninger overholder de gældende retningslinjer, før det kan få en mærkning med den nye ordning.

Sådan skal du forholde dig til de nye retningslinjer

De nye retningslinjer er sat i værk for at beskytte os alle, når vi forsøger at tage miljørigtige valg. Derfor skal du være opmærksom på den nye mærkningsordning, der gør det let at

gennemskue, om et el-produkt er grønt eller ej.

Hold dig opdateret på markedet, og følg med i retningslinjerne, så du altid er klædt på til at tage gode valg, når det kommer til el-produkter.