Du tager måske for givet, hvor nemt det er at få adgang til strøm i dit hjem. Stikkontakterne sidder bekvemt fordelt, så du altid kan få ladt telefonen op eller sat støvsugeren til. Men hvordan virker stikkontakterne? Vi giver dig svaret på, hvordan stikkontakter virker, og hvornår du selv må fikse en ny, hvis du skal have skiftet én eller flere, der hvor du bor eller arbejder.

kontakt

Stikkontakterne er forbundet direkte med kraftværket

Stikkontakterne i dit hjem er den direkte forbindelse til det kraftværk, der laver din strøm. Strømmen, kraftværket producerer får du direkte adgang til gennem stikkontakterne.

Har du rejst i udlandet, ved du, at der kan være stor forskel på udseendet, men målet med stikkontakter er det samme: at sikre strøm, så de elektriske apparater kan fungere. Langt de fleste af dine stikkontakter vil være forbundet i grupper, der kaldes en sikringsgruppe. I de fleste tilfælde kan alle stikkontakter i gruppen tilsammen klare en belastning på 2300 watt. Derfor inddeler man også ofte installationen i flere sikringsgrupper, så belastningen holdes på et niveau, der sikrer mod overbelastning.

Sikringsgrupper er sikring mod kortslutninger og brand

Overbelastning af sikringsgruppen er et problem, da materialerne ikke kan holde til det. Kobbertrådene, der løber i installationen kan ikke tåle højere watt end 2300. For høje watt kan resultere i kortslutninger eller i værste fald brand. Derfor skal der ikke være for mange apparater forbundet til én stikkontakt – heller ikke med en række stikdåser og forlængerledninger. Køkkenet er ofte en sikringsgruppe for sig, fordi de hårde hvidevarer som opvaskemaskine og ovn trækker mere strøm end eks. fjernsyn og mobilopladere gør. Derfor er det vigtigt, at din installation har forskellige sikringsgrupper, der passer til antallet af stikkontakter i brug og behovet for strøm.

De danske stikkontakter

De danske stikkontakter har enten 2 eller 3 huller; de 2 huller sidder øverst overfor hinanden, mens det nederste hul også kan være halvmåneformet. Indeni stikkontakten sidder en tangent. Det er den knap, du tænder og slukker for stikkontakten på. Stikkontakter kaldes også for et ”hun-stik”, fordi den har to tilslutningshuller, der passer til ”han-stikket”. Ofte har hullerne en kobberfatning, fordi kobber er særligt effektivt til at lede strøm. Bag de to tilslutningshuller sidder selve ledningerne, der sikrer strøm til stikkontakten. Det venstre hul er forbundet med fase-ledningen, der som udgangspunkt er brun. Slukker du for stikkontakten, der det også fase-ledningen, du afbryder. Det højre hul i stikkontakten er forbundet med den blå nul-ledning.

Må jeg selv skifte en stikkontakt?

Egentlig er stikkontakter ret simple, fordi strømmen løber gennem installationen og ud i sikringsgrupperne. I hver stikkontakt passerer strømmen fra venstre hul, gennem evt. apparatet og ud igen i højre hul. Dit HPFI-relæ vil registrere, om der er tabt strøm på vejen og slå fra, hvis der skulle være problemer med installationen. Du må skifte en stikkontakt eller afbryder, hvis der i forvejen er én, men du må ikke opsætte nye stikkontakter eller afbrydere inde eller ude. Ofte kan det dog være besværligt at skifte til en ny uden at skulle pille mere ved installationen, end der er tilladt for privatpersoner at gøre. Skal der sættes nye stikkontakter op, skal du have fat i en professionel og autoriseret installatør, der ved, hvordan det gøres 100% sikkert. Hvis du selv skal arbejde med stikkontakter og skifte ud, skal du altid huske at slukke for sikringsgruppen. Det minimerer drastisk risikoen for, at du får stød eller laver fejl, fordi du kan koncentrere dig om arbejdet uden at frygte et rap over nallerne.