Det er vigtigt, at du har styr på de faste, månedlige udgifter, så du ved, hvor mange penge der til overs til ferie, gaver og selvforkælelse.
Uanset om du bor til leje, eller om du ejer din egen bolig, er elpriser et element, det er værd at forholde sig til. Vi kan ikke leve uden el, da vi bruger strøm til alt fra at lave mad til at have lyset tændt derhjemme.
Det varierer fra år til år og fra bolig til bolig, hvad 1 kWh koster. Herunder finder du svar på alle de praktiske, økonomiske og tekniske spørgsmål, som relaterer sig til elpriser 2020 og 2021.
Derfor skal du forholde dig til priser for strøm
Mange danskere forholder sig ikke i detaljer til elregningen men betaler blot det beløb, der står på regningen. Med investering af lidt tid i at forstå hvilke faktorer der påvirker prisen for kWh og ved at sætte sig ind i markedet for el-leverandører, kan der blive sparet penge hvert år.
Det kan umiddelbart virke kompliceret at skulle forholde sig til priser for strøm, når du sidder med din elregning. Det økonomiske dokument er beskrevet med tekniske begreber og forkortelser, der ikke nødvendigvis giver mening for os alle.
Elforbruget er stort set aldrig en økonomisk del af din husleje. Dette skyldes, at det kan variere meget, hvad det gennemsnitlige elforbrug er. Du skal derfor forholde dig særskilt til betaling af strøm, når du flytter i ny bolig. Når du flytter i en ny bolig, har du mulighed for at overtage samarbejdet med det elselskab, som den forrige beboere benyttede sig af. Eller du kan vælge at være opsøgende og finde frem til en anden leverandør af strøm, som kan give dig en skarpere pris.
Som udgangspunkt kan du gå ud fra, at prisen for 1kWh i Danmark vil ligge på cirka 2,20 kroner. Der kan være enkelte ører til forskel afhængigt af, hvilket selskab du vælger, der skal levere el til din bolig.
Dette skal du vide om pris for el om måneden
Hvor meget strøm koster om måneden, afhænger af flere forhold. Prisen vil blandt andet være påvirket af, hvor mange mennesker der bor i din bolig, og prisen påvirkes af den gennemsnitlige pris for det pågældende boligområde.
Du skal forholde dig til følgende parametre, når du vil have indtryk af, hvad el koster dig pr. måned:
- Antal personer i boligen
- Dagspris hos den nordiske elbørs
- Type og størrelse af bolig
- De gældende transportpriser hos din selvvalgte leverandør
Elforbruget hos en stor familie i en villa vil alt andet lige være større sammenholdt med singlen, der bor alene i en etværelseslejlighed. Det betyder, at du altid skal tage udgangspunkt i din egen situation, når du vil have indtryk af prisen for strøm om måneden.
Det særlige ved prisen for gennemsnitligt elforbrug er, at denne kan variere afhængigt af, hvilken leverandør af strøm du har, og hvor i landet du bor. Det er sådan i Danmark, at der frit kan vælges el-leverandør. Du behøver med andre ord ikke fortsætte med samme leverandør, som den forrige beboer af dit lejemål eller bolig havde.
Værd at vide om konkurrencen mellem el-leverandører
Med fritvalgsordning på området for el, kan du delvist selv bestemme, hvor dyr eller billig din strøm derhjemme skal være. Det er pålagt alle selskaber, der køber el og leverer strøm til danskerne, at betale moms, transport og PSO-afgift. Markedet for strøm er et forretningsområde som alle andre, hvor der handles og sælges, og hvor konkurrencen skabes af udbud og efterspørgsel.
Der er flere selskaber at vælge imellem. Det kan svare sig økonomisk på den lange bane, at du sætter dig ind i, hvor du finder de bedste priser. Når det kommer til, hvor el koster om året, kan der på længere sigt være mange penge at spare. Penge, som du i stedet kan bruge på selvforkælelse, oplevelser, gaver eller til god mad.
Sæt dig ind i de tekniske begreber
For at få en god fornemmelse af, hvor meget el koster om måneden, skal du have styr på de begreber, som bruges indenfor elektricitet og strøm. Når du tjekker din elregning igennem, eller når du sammenligner priser for strøm hos flere selskaber, vil du støde på forkortelsen “kWh”.
Denne enhed bruges til definere, hvor meget strøm du har brugt, eller hvor meget strøm du kan få for en given pris.
Teknisk set er “kWh” den måleenhed, der bruges til at angive energi. Forkortelsen står for “kilowatt-time”, og betegnelsen bruges på tværs af forskellige forsyningsområder, som opererer med el, varme og strøm.
I praksis kan du bruge det teknisk begreb til at vide, hvor meget strøm du får for dine penge. Du har brugt 1 kWh strøm, når du har anvendt 1000watt fordelt på 1 time. Oversat til praktiske eksempler kan det blandt andet være, at du har brugt en 500W støvsuger i 2 timer, eller at du har haft 10 styk 10W pærer tændte i 10 timer. I begge tilfælde er der forbrugt 1kWh el.
Disse faste omkostninger influerer på den samlede pris for el om måneden
Prisen for strøm og kWh er påvirket af markedsprisen hos den nordiske elbørs (som er her, alle elselskaber herhjemme køber strøm fra). Det er overordnet set denne børs, der sætter den økonomiske dagsorden for, hvad det skal koste dig og mig at bruge strøm derhjemme. Har det blæst godt i en periode, vil markedsprisen falde. Og har det derimod været en stille, tør og solrig tid, vil priserne stige. I dette tilfælde vil produktionen af el fra vand og vind have været sat ned.
Når du har forskellige elselskaber at vælge imellem, er det en hjælp at tage udgangspunkt i, hvad 1 kWh koster hos hvert selskab. Dette gør det lettere for dig at sammenligne dine valgmuligheder og finde frem til dén leverandør, der kan tilbyde dig de billigste priser.
Der er faste udgifter forbundet med strøm, som det er pålagt samtlige el-leverandører at betale. Derfor ses der ikke store varianter i priser for el hos de respektive selskaber herhjemme.
Elprisen er opdelt af 4 faktorer:
- Afgifter (udgør cirka 49%)
- Moms (udgør 20%)
- Udgifter til elnet-selskab (udgør omkring 16%)
- Udgifter til el leverandør (udgør cirka 15%)
De 3 første punkter er faste og vil ligge på samme niveau hos alle leverandører af strøm i Danmark. Det er således kun punktet og den 4. del med “udgifter til el leverandør”, hvor du som forbruger har mulighed for at påvirke prisen for din strøm. Denne viden er vigtig at have, når du sammenligner, hvor meget el koster om måneden hos flere selskaber.
Hvor meget koster el om året?
Har du spurgt dig selv: Hvor meget koster strøm om måneden eller året? Hvis du vil have de mest enkle og simple vilkår, når du finder frem til den pris, skal du bruge en kWh prisberegner.
Med en kWh prisberegner kan du på kort tid få et godt indtryk af, hvad el koster om måneden for din husstand. Denne elektroniske regnemaskine findes hos flere af de store el-udbydere i Danmark. Den har til formål at give dig indblik i, hvad du cirka kommer til at betale i el, hvis du skifter selskab til dem. Det er let at bruge beregneren. Du skal blandt andet indtaste din bopæl samt, hvor mange mennesker der bor i din husstand.
Du får med det samme et resultat, der fortæller dig, hvad prisen er for el om året.
Det er værd at sætte dig ind i, hvad du og familien forbruger af strøm enten på månedlig basis eller på årlig. Viden om gennemsnitligt elforbrug kan være med til at skabe bevidsthed, og det kan synliggøre den sum penge, som du hvert år betaler til din el-leverandør. Med en elmåler får du et enkelt og konkret indblik i forbruget af strøm i din husstand. Elmåleren er designet med en lille aflæsningstavle, hvor du på et hvilket som helst tidspunkt kan se, hvad der bruges af el i hjemmet.
Du kan købe de praktiske og velfungerende målere i dit lokale byggemarked.
Sådan kan du spare penge på elregningen – uden at mærke det
For mange af os kan det være lidt af et wakeupcall at blive konfronteret med elregningen. Sort på hvidt får du indsigt i, hvad du hver måned og på årlig basis bruger af penge alene til el og strøm. Denne økonomiske “konfrontation” igangsætter ønske om at nedbringe eleregningen hos mange danskere.
Med enkle og simple tiltag kan du drosle ned på elforbrug, uden at hverken du eller din familie kommer til at fornemme det. Det handler i bund og grund om at blive bevidst om, hvilke kilder der er ekstra strømforbrugende i boligen.
Herunder får du en række af de mest brugervenlige råd, du let at tage til dig i hverdagene, og som kan frigøre ekstra penge på det årlige budget.
- Udnyt tørt og klart vejr til at tørre vasketøjet udenfor fremfor at bruge tørretumbleren.
- Undersøg hvilke elektroniske enheder og apparater der står på standby. Sluk dem i stedet.
- Invester i LED-pærer til alle primære lyskilder derhjemme.
- Gør det til en god rutine for alle i hjemmet at slukke lyset, når et rum forlades.
Det behøver ikke være hverken surt eller kompliceret at spare penge på elregningen. Det handler om, at du laver gode vaner, som er nemme for både børn og andre voksne derhjemme at bruge.