Under corona-pandemien er langt flere danske unge søgt ind på videregående uddannelser, og det gælder også for elektrikeruddannelsen. Erhvervsuddannelsen er kun blevet mere populær, som efterspørgslen er steget. Til trods for øget interesse og dermed flere nyuddannede elektrikere, er der dog stadig brug for elektrikerne, når de er færdige med studiet.

elektrikere

Der er nemlig stor efterspørgsel på dygtige elektrikere, der kan tage sig af både almindeligt el-arbejde, men også mere avancerede systemer som Smart Home og robotter på virksomheder.

Jobmulighederne som nyuddannet elektriker

Når du er færdig som elektriker, vil det som udgangspunkt være let at komme i job. Arbejdsløsheden er indenfor uddannelsen nede på 3 % for nyuddannede. Der er derfor god garanti for arbejde, hvis du vælger at gå den vej. Som elektriker kan du efter studiet blive ansat både ved offentlige og private virksomheder. Ofte vil du allerede have en form for netværk efter praktikken, hvor du har brugt en del af din tid under uddannelsen på at dygtiggøre dig. Nogle vil kunne få job samme sted, som de har fået praktikplads, mens andre tager anbefalingerne med sig og ender helt andre steder. Der er dog brug for dygtige og specialiserede elektrikere i mange virksomheder, så de fleste ender hurtigt i job. Igen vælger andre at læse videre, da elektrikeruddannelsen giver adgang til flere andre uddannelser. Der er derfor mange muligheder indenfor både uddannelse og arbejde, hvis du uddanner dig til elektriker.

Hvad kan jeg lave som elektriker?

Du kan som udgangspunkt regne med at arbejde med klassisk el-arbejde, automatik i smart-bygninger og evt. robotter, hvis du vælger den højteknologiske vej ind i feltet. Det afhænger meget af de moduler, du har valgt under uddannelsen, hvad du ender med at arbejde med. I modulerne bliver du præsenteret for forskellige emner og får dybdegående viden, som du kan bruge på mere specifikke arbejdspladser.

De fleste nyuddannede elektrikere ender med at arbejde med:

  • Industri
  • Handel
  • Bygge og anlæg
  • Videnservice
  • Anden operationel service

Men mulighederne er ikke begrænsede, for det er blot de steder, hvor de fleste nyuddannede starter deres rejse som elektriker.

Hvad får jeg med fra elektrikeruddannelsen?

Elektrikeruddannelsen klæder dig på til at kunne arbejde med elektriske installationer i bygninger, ordne maskiner, computere og alarmer, tænke bæredygtigt i forhold til el og meget andet.

Du får både mulighed for at blive bekendt med elektriske, men også digitale produkter, så du er klar til en verden, hvor mere og mere elektronik har en indbygget computer. Strøm kan være farligt, og elektrikerens arbejde koncentrerer sig om elektricitet og installationer. Der er mange regler, krav og lovgivningen indenfor området, som du skal være bekendt med. Det kræver derfor en god viden, et overblik og en sund og rask krop, hvis du skal være elektriker. Din opgave bliver på den anden side af uddannelsen at finde de gode løsninger, ordne tingene manuelt og vejlede, rådgive og guide kunder i deres muligheder. Er der en fejl i et elektrisk apparat, system eller lignende, vil du derfor kunne finde fejlen og ofte løse den.

Hvad kan jeg gøre med en elektrikeruddannelse?

Det er også muligt at komme ind i branchen for bæredygtig og vedvarende energi. Her kan du arbejde rent praktisk med el eller videreuddanne dig efter elektrikeruddannelsen og få adgang til en ingeniørstilling.

De mest populære videreuddannelser for elektrikerne er:

  • Tekniske område, EA
  • Maskinmester, professionsbachelor
  • Diploningeniør, professionsbachelor
  • Bygningskonstruktør, professionsbachelor
  • Ingeniør, bachelor

Hvis du har lyst til at læse videre, har du derfor rig mulighed for at fortsætte den vej.

Der er dog brug for elektrikere i rigtig mange forskellige henseender, så der er helt sikkert også en vej for dig, der drømmer om elektrikerarbejde i fremtiden.