Når lamperne skal lyse, så skal der en pære i fatningen. Vi har i de danske hjem mange lamper, der bruger pærer, når der skal laves behagelig belysning. Vores vintre er lange og mørke, og lamperne giver lys i de mørke tider. Lyspæren har en længere historie bag sig, fra den første glødepære til vi er endt ved de smarte LED-udgaver i dag, der sparer på elregningen.

Vejen dertil får du indblik i her i artiklen om, hvem der opfandt lyspæren.

Er Thomas Edison far til lyspæren?

Der er ikke kun én videnskabsmand eller opfinder, der står bag pæren. I 1800-tallet var mange forskellige opfindere og videnskabsmænd i gang med at arbejde på, hvordan man på en enkel og ufarlig måde kunne udnytte strømmen til belysning fremfor de mere farlige levende lys.

Ofte får Thomas Alva Edison titlen, som opfinderen af den elektriske pære i 1889, der bruger strøm. Han var telegraf, opfinder og forretningsmand, hvor han i 1879 forbedrer den elektriske glødepære, der er udviklet på det tidspunkt. Med Edisons’ opfindelse kan pæren holde lys i meget længere tid end tidligere.

Han var dog ikke alene om at udvikle og fremstille en effektiv glødepære, der kunne drives af strøm, for også Joseph Swan og Hiram Maxim har været markante opfindere i processen. Blandt andet installerede Maxim det første elektriske lys med pære.

Uden strøm dur glødepæren ikke

Thomas Edison stod ikke kun bag glødepærens tilblivelse, men også den elektricitet der skulle drive dem. I 1880 stifter han Electric Illuminating Company of New York, og i et område af New York åbner blandt andet et elværk i 1882.

Edison er startskuddet på, at der bliver bygget flere og flere kraftværker, elværker og fabrikker til at producere glødepærer og -lamper. Han var måske ikke den, der først fandt på pæren, men hans videreudvikling og særlige forhold til elektricitet og mulighederne der, har ført til de pærer, vi kender i dag.

Den elektriske pære revolutionerer livet

Der er dog sket meget, siden de første glødepærer så dagens lys. Glødepæren var den første pære, der for alvor kunne bruges til at sikre lys med en elektrisk kilde til strøm.

Før glødepæren – og strøm – bliver udbredt i de almindelige hjem, har man i stedet udnyttet petroleums-, gaslamper, stearinlys og åben ild til at give lys.

I slutningen af 1800-tallet bliver ikke kun elektricitet, men også glødepæren afgørende for livet, der ændrede sig markant for folk, der pludselig kunne få effektivt lys til både arbejde og fritid. De får mulighed for at kunne se efter mørkets frembrud, og der kommer lys ikke kun i hjemmene, men særligt også på gade, veje og stræder.

Kort sagt: Lyspæren får verden til at lyse op.

Lyspærer i dag er ganske anderledes

Du kan i dag ikke længere få en klassisk glødepære, men siden Edison opfandt de første prototyper, er der sket meget. Ulemperne ved en glødepære er, at de har et højt energiforbrug og ikke har ret lang levetid. Derfor er de blevet taget af markedet, så der er plads til mere energirigtige måder at få lys på.

I dag er de fleste skiftet over til de smarte LED-lys, der bruger mindre strøm, ikke kan risikere at gå i stykker på samme måde som glødepæren og holder meget længere.

Vi kan hos Fjordens El hjælpe dig, hvis du har brug for at få sat lamper op og fundet de helt rigtige lyspærer til dit behov.