Du har sikkert både hørt navnet og måske set reklamer for en af det nordlige Europas største energikoncerner. Ørsted A/S, der tidligere hed Dong Energy A/S, har hovedsæde i Danmark, og de er Danmarks største energiselskab.
Ørsted A/S er meget anerkendt, og i 2020 fik det en kåring som en af de mest bæredygtige virksomheder i verden af den canadiske virksomhed Corporate Knights på World Economic Forum-topmødet i Davos 21 januar 2020.
En rejse til bæredygtige løsninger
Det vi i dag kender som Ørsted A/S blev først grundlagt som Dansk Naturgas A/S af staten i 1972. Navnet ændrer sig i 2006 til Dong Energy A/S, efter selskabet har været under stor udvikling og vækst både indenfor Danmark og i udlandet.
I 2006 blev Ørsted A/S til, da man fusionerede 6 danske energiselskaber: DONG, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning.
Samtidigt med ændringen af navnet i 2006, opkøber selskabet 10,34% af gasfeltet Ormen Lange for at sætte gang i processen fra at lave strøm med olie til naturgas.
I 2007 sælger de igen gasfeltet, og retter ind fra at anvende gas og olie til mere bæredygtige energiformer som vind og biomasse.
Dong Energy A/S skifter navn til Ørsted A/S
Da Dong Energy A/S skifter til miljørigtige energikilder, sker det samtidigt med en rebranding af selskabet.
Dong er en forkortelse for Dansk Olie og Naturgas, og det passede ikke længere til selskabets profil, der var rettet mere mod vindenergi og brug af biomasse som energikilde.
Energiselskabet skifter i 2017 den 6. november navn til Ørsted A/S, hvor det er opkaldt efter den kendte danske fysiker H.C Ørsted. Ørsted A/S arbejder på at producere og anskaffe, forhandle og distribuere energi i Danmark og Nordeuropa – men med bæredygtige energikilder som udgangspunkt.
Fra ejet af den danske stat til børsnotering
I 2004, inden finanskrisen rammer, er der allerede flertal i Folketinget for, at det daværende Dong Energy A/S skulle børsnoteres – og derfor komme til salg.
I oktober 2013 har både Goldman Sachs, PFA og ATP givet et tilbud på at opkøbe aktier i energiselskabet. Alle tre investorer bliver enige med Finansministeriet, hvor selskaberne ender med at eje 26%.
Goldman Sachs stod for det største tilskud af kapital, så den amerikanske investeringsbank i dag ejede 19% – hvor de blandt andet har vetorettigheder i bestyrelsesbeslutninger. Efterhånden har de dog solgt deres aktier fra og tjent stort på deres køb.
Ørsted A/S i dag
Den danske stat ejer dog stadig størstedelen af virksomheden Ørsted A/S, der i dag leverer energi til både Danmark og Nordeuropa gennem indkøb, salg og distribution af strøm.
Målet er stadig, at selskabet arbejder sig mod en mere bæredygtig måde at levere el til daskere og andre. Det gør de ved en række tiltag, der skal forbedre måden, vi udvinder energi på, men også at fastholde en kurs, der retter sig mod en mere miljørigtig og bæredygtig fremtid.
Særligt vindmøller har spillet en stor rolle for selskabet, hvor de igennem de sidste 30 år har arbejdet på havmølleparker, der kan sikre energi uden at genere andre i processen.