I Danmark er større strømafbrydelser sjældne, og vores hverdag ville ikke hænge sammen, hvis der konstant var afbrydelser. Derfor kan der opstå en panikagtig stemning, når strømmen indimellem går.
Hvis du er i tvivl om, hvad du bør gøre, når strømmen går, er du kommet til det rigtige sted. Her får du nemlig en overskuelig guide til, hvad du skal gøre under strømsvigt.
Tjekliste til strømafbrydelser
Går alt i sort, så får du her en overskuelig tjekliste, som du kan bruge under strømsvigt:
- Undersøg om fejlstrømsafbryderen, HFI- eller HPFI-relæet, er slået fra, eller sikringer er sprunget.
- Tjek om naboerne stadig har strøm eller ej. Har dine naboer ikke strøm, kan udfaldet skyldes en større strømafbrydelse.
- Søg efter planlagte og akutte strømafbrydelser hos netselskaberne online.
Det kan være en god ide, at du har forberedt dig i tilfælde af, at strømmen skulle gå. Det er altid bedst, at lommelygte, vigtige telefonnumre og eventuelt nye sikringer er tilgængelige ved din eltavle.
Varsles der storm eller andet, der giver øget risiko for strømsvigt, så kan du have stearinlys eller lommelygter klar. Du kan også med fordel have opladet både mobiltelefoner og powerbanks, så du har mulighed for at gå online og kontakte hjælp.
Hvor er strømmen gået?
Der er nogle helt faste trin, du bør tage, hvis strømmen går i din bolig. Først skal du finde ud af, hvor strømmen er gået.
Hvis din bolig ikke har strøm, mens naboen både kan spille musik og tænde lamperne, så er det din elinstallation, den er gal med. Oftest skyldes strømsvigt, at der er sket en fejl i ejendommens elinstallation.
Har naboen heller ikke strøm, så er det ikke installationen, der er problemer med. I stedet er der tale om, at selve forsyningsnettet er nede.
Som udgangspunkt vil du blive informeret af dit forsyningsselskab, hvis der skal foretages planlagte afbrydelser, eller der er problemer med forsyningsnettet. Får du ikke oplysninger om afbrydelsen, kan du altid kontakte din el-leverandør eller tjekke netselskabernes oversigter online.
Er strømmen kun gået i en del af boligen?
Er strømmen kun forsvundet i en del af dit hjem, så er det måske en sikring, der er sprunget. Sikringerne springer, hvis der er for stor belastning på systemet. Der kan være for stor belastning, hvis mange elektriske apparater er tilsluttet én sikring i gruppetavlen. Du kan også stå med en kortslutning i et bestemt apparat, der får en sikring til at springe.
Hvis en sikring er sprunget, skal du have fundet ud af, hvor fejlen er. Derfor bør du slukke for gruppeafbryderen og alle stikkontakter i din bolig.
Når du har slukket for alting, kan du skifte sikringen og tænde for én enkelt kontakt af gangen. Springer sikringen igen, så har du fundet et apparat med fejl, og kan fjerne det. Herefter skifter du igen sikringen, og alting burde fungere.
Når strømmen er gået i hele hjemmet
Mangler du strøm i hele bygningen, så er det måske din fejlstrømsafbryder, der har slået systemet fra. Afbryderen reagerer, hvis der er overgang til jord, og der derfor fiser elektricitet ud af kredsløbet. Det er for at beskytte dig og andre levende væsener mod stød, der kan være livsfarlige, at systemet slår fra automatisk.
Er det din fejlstrømsafbryder, der har slukket for strømmen, så kan du prøve at tænde for afbryderen igen. Nogle afbrydere er mere følsomme overfor lyn, hvorfor de bare skal tændes igen. Vender strømmen straks tilbage, så er der ikke tale om fejl i din elinstallation.
Kommer strømmen ikke tilbage, efter du har tændt afbryderen, så bør du starte med at slukke for alle de forskellige sikringsgrupper på din gruppetavle. Herefter tænder du for afbryderen og tager én enkelt gruppeafbryder ad gangen. Når afbryderen slår fra, har du fundet gruppen med fejl og kan forsøge at finde den fejlramte sikring.
Hvis intet hjælper?
Kommer strømmen ikke tilbage selvom du har forsøgt med alt ovenstående, så er det højst sandsynligt en fejl i din boligs faste elinstallation. Her er vi hos Fjordens El klar til at rykke ud med en autoriseret installatør til at finde fejlen. Ring nu på 46787879