Vil du gerne hoppe med på den grønne bølge? Mange danskere er begyndt at tænke på alternative energiformer i det private hjem. Blandt andet har du mulighed for at sætte enten en mikro, mini eller husstandsvindmølle op som privatejer.

Med en mikro eller mini vindmølle er det muligt at spare mange penge på din elregning på en enkel måde. Det kræver dog, at vindmøllen står frit, hvor det blæser meget – og at du overholder alle krav og regler i forbindelse med opsætningen.

Hvem må sætte en mini vindmølle op?

Det er vigtigt, at du undersøger alle krav, før du begynder at planlægge installeringen af din vindmølle. I Danmark er der en række krav for, hvad du må sætte op hvor, og du skal kontakte din kommune for at få en tilladelse godkendt.

For mikro og mini vindmøller er lovgivningen dog mindre streng, så længe vingefanget ikke overstiger 2 meter. De mindre modeller er lettere at få tilladelse til at sætte op på privat grund, hvor de kan hjælpe dig med at producere ekstra strøm til din husstand.

Sådan fungerer en mini vindmølle

Med en mini vindmølle på taget, vil vingerne rotere, når vinden rammer dem. Når de roterer, producerer de strøm, der sendes gennem en transformer, der gør strømmen brugbar for dine el-apparater i dit hus. Du skal dog stadig betale en afgift, selvom du selv producerer en del af dit eget behov for strøm.

Det er ikke muligt at ”gemme” strømmen, når den først er produceret. Når vinden ikke blæser, vil du derfor stadig have adgang til elnettet, så du kan få strøm til dit hjem, og en minimodel vil ikke kunne producere strøm til hele hjemmet som udgangspunkt.

Hvor meget sparer du med en mini vindmølle?

Mini vindmøller er smarte, fordi de kan installeres på dit tag lig solceller. Afhængigt af dine omgivelser og vejret kan du med en mini vindmølle spare op til 1000,- på din elregning årligt. Det er et godt supplement til både den private bolig, men det er også en effektiv løsning til kolonihaven eller sommerhuset.