Hvad betyder el?
I dag er vi så vant til at der kommer strøm ud af stikkontakterne, at vi slet ikke tænker over, hvor det kommer fra. El er blevet en uundværlig del af vores alles hverdag.
I ordbogen står der blot kort og godt, at el er en forkortelse for elektricitet. Vi mennesker har kendt til elektricitet siden oldtiden, men det er først i 1800-tallet, at der kommer fart på videnskaben, så elektriciteten kan både produceres og anvendes. Siden da er udviklingen gået vildt stærk, så du i dag kan slappe af med strøm i alle stikkontakter.
Hvor kommer el fra?
Du kan garanteret se en stikkontakt, hvis du sidder indenfor – og i mange tilfælde også udendørs. Stikkontakterne får strøm fra forskellige energikilder. Energikilderne kan være både solceller, vindmøller og vandkraft, der er bæredygtige måder at få din strøm på. Du kan også skabe elektricitet i kraftværker eller med fossile brændstoffer.
I Danmark er solceller og vindmøller meget udbredt, mens vandkraft hører vores nabolande Sverige og Norge til.
I dag arbejder vi mod en mere bæredygtig fremtid, hvor energikilderne er grønne og dermed ikke belaster miljøet. Derfor skal vi også udnytte de ressourcer, der er tilgængelige såsom den blæsende vind eller brusende vand i elvene.
Får vi kun el fra Danmark?
I Danmark har vi et samarbejde med vores nabolande om strøm og er en del af det nordeuropæiske el-system. Strømmen fra energikilderne sælges på den nordiske el-børs, hvor elselskaberne køber sig adgang til den eftertragtede el. Strømmen bliver derfor handlet med, som var det aktier.
Det vil sige, at du også kan bruge strøm i Danmark, der er produceret på et kraftværk i Tyskland eller stammer fra en elv i Norge.
Elselskaberne er dem, der sælger direkte til dig. Du har frit valg til at vælge, hvilket selskab, du gerne vil have. De har forskellige prissatser, så det kan betale sig at undersøge markedet, hvis du er interesseret i en billigere elregning.
Hvad koster el?
På den nordiske el-børs Nord Pool Spot tilbyder udbydere fra både Danmark om nabolandene deres el. Vi er endnu ikke i stand til at gemme strøm, og derfor skal den bruges med det samme. Prisen bliver derfor fastsat efter udbuddet og efterspørgslen.
Du vil opleve, at prisen på strøm vil være lavere, når færre bruger det eksempelvis om natten. Dit elforbrug derhjemme har derfor indflydelse på, hvad prisen på el er på el-børsen.
Nye regler fra 2020
Fra udgangen af 2020 bliver alle private husstande afregnet efter flexafregning, når de betaler deres el. Det betyder blot, at prisen på din el også vil fluktuere med markedet. Efterspørgslen på det givne tidspunkt vil afgøre prisen på den el, du bruger. Du kan derfor nyde billigere el, når andre ikke bruger det, fordi efterspørgslen er lav.
Hvor kan jeg se mit elforbrug?
Dit elselskab sørger for, at der altid er strøm tilgængeligt for deres kunder. De køber det på el-børsen og sælger det videre til dig. Det står dig frit for, hvilket elselskab du foretrækker, og du kan let skifte uden det store besvær.
Du kan følge med i dit forbrug på din elmåler, tjekke din årsopgørelse eller gå online, hvor mange elselskaber tilbyder, at du overskueligt kan følge med i dit samlede forbrug. Hvis du foretrækker at kunne tjekke dit forbrug online, så skal du vælge et elselskab, der investeret i fjernaflæste elmålere.