Du har garanteret allerede set videoer på internettet, der er filmet med de smarte dashcams. Et dashcam eller bilkamera sidder foran i ruden, så du kan filme trafikken foran dig. Det kan være en stor hjælp i tilfælde af uheld og ulykker, hvor der er behov for tydelige beviser på, hvad der skete.

dashcam

Men er det overhovedet lovligt at filme med dashcam i Danmark, og kan du bruge optagelserne til noget, når det for alvor gælder? Her får du svaret på, om du må optage med bilkamera i bilen.

Er det ulovligt at filme med dashcam?

Nej, ifølge dansk lovgivning er det ikke ulovligt at bruge et dashcam, når du kører i din bil. Der er dog en række ting, der skal være tjek på, hvis du vil køre rundt med et lille kamera i forruden:

  • Du må kun filme på offentlig vej. Det er ikke tilladt at filme på private veje eller steder, og derfor skal du slukke for det, indtil du er på offentlige steder.
  • Kameraet og eventuelle strømledninger må ikke forhindre dit udsyn.
  • Du må ikke filme enkeltpersoner, så de er det primære objekt i billedet, hvis du vil offentliggøre dine optagelser.
  • Du må ikke offentliggøre videooptagelser, medmindre du slører nummerpladen.

Så længe du overholder reglerne på området, kan du fint bruge et dashcam som en ekstra sikkerhed i bilen. Det er også en mulighed for at dele flotte køreture eller bestemte ruter med dine medmennesker, hvis du glædes over det.

Kan optagelser med dashcams bruges i forsikringsager?

Én af de mest almindelige grunde til at anskaffe sig et dashcam er, at det skal bruges i tilfælde af uheld, hvor forsikringen skal ind over. Med videooptagelserne har du bevis på, hvad der skete. Dog kan du ikke forvente, at dit forsikringsselskab nødvendigvis vil bruge dine private optagelser i sagen. Dansk lovgivning er rimelig klar i spyttet, når skylden i trafikuheld og -ulykker skal fordeles, hvis det gælder forsikringsskader. Det kan derfor være ganske overflødigt, at du står klar med optagelser, hvis der ikke er tvivl om skylden i den specifikke situation. I sager, hvor der er uenighed om hændelsesforløbet eller de forhold, det skete under, kan optagelser fra et dashcam bruges som bevis. Jo bedre kvalitet, jo større chance er der for at få medhold i dine sager.

Må jeg offentliggøre mine optagelser med dashcam?

Mange ønsker at dele smukke optagelser fra køreturen eller måske sjove hændelser, som kameraet har optaget. Det er dog ikke alle optagelser, du kan dele frit offentligt på Facebook og andre sociale medier. Du skal følge lovgivningen, der foreskriver, at enkeltpersoner ikke må være i fokus uden sløring, og at nummerplader også skal sløres. Det er for at sikre privatlivet for dem, der er kommet med i dine optagelser, så du overholder persondataloven. Du må gerne dele videooptagelser, så længe de ikke fokuserer direkte på én person, men i stedet viser en smuk naturoplevelse eller måske køen på motorvejen – selvfølgelig med slørede nummerplader på de andre biler i køen.

Er det lovligt at bruge dashcam i hele verden?

Når du rejser ud i verden, skal du være opmærksom på den gældende lovgivning. I Danmark er det tilladt at bruge dashcam til at filme fra bilen med, men det er ikke alle steder, det er lovligt. Eksempelvis er det ulovligt at bruge dashcam, hvis du kører i Portugal eller Østrig. Husk at tjekke de lande, du regner med at køre i, før du sætter kameraet til og filmer løs. Du kan risikere en stor bøde, hvis du ikke overholder lovgivningen.

Læs alle anmeldelser på Anmeld-Haandvaerker.dk