Når uddannelsen som elektriker er i hus (læs evt. hvordan du bliver elektriker her), så er det ikke nødvendigvis afslutningen på din vej som elektriker. I stedet kan uddannelsen give nye muligheder.

Har du spurgt dig selv: ”Hvad kan man læse videre til som elektriker?”, så kan du læse svaret her. Elektrikeruddannelsen giver nemlig rigtig mange muligheder for dig, der ønsker at videreuddanne dig.

hvordan bliver man elektriker

Et springbræt til andre muligheder

Det gode ved elektrikeruddannelsen er, at den åbner rigtig mange døre. Når du har taget hovedforløbet og taget den grundlæggende uddannelse, kan den fungere som et springbræt til mange forskellige karrieremuligheder. Derfor vil du som elektriker ikke være låst i en bestemt form for arbejde, men har løbende mulighed for at videreuddanne dig.

I stedet åbner uddannelsen op for, at du indenfor branchen kan gå i mange forskellige retninger. Der er mulighed for at bygge ovenpå den grundlæggende uddannelse og dygtiggøre dig indenfor helt bestemte retninger.

Hvad kan man læse videre til som elektriker?

Der er flere retninger, du kan gå, hvis du vil videreudvikle dine evner som elektriker. Branchen har brug for folk, der er højtuddannede. Du har derfor rigtig mange muligheder for at bruge din elektrikeruddannelse til at uddanne dig yderligere.

Uddannelsen til elektriker er en erhvervsuddannelse. Denne form for uddannelse giver helt specifikke fordele. Du kan nemlig:

  • Tage et fuldtidsjob i erhvervslivet
  • Gå selvstændig som freelance elektriker
  • Specialisere og videreuddanne dig

Hvad man kan uddanne sig til efter elektriker, er derfor ikke begrænset. Her er en gennemgang af nogle af de veje, du kan tage efter din elektrikeruddannelse.

Fuldtidsjob med specialisering i dine yndlingsarbejdsopgaver

Vil du gerne ud at arbejde efter endt uddannelse, så er der altid brug for dygtige folk i branchen. Her vil du have mulighed for at få en masse erfaring med arbejdet og finde ud af, hvad du bedst kan lide at lave.

Har du nogle yndlingsarbejdsopgaver, kan du gå helt i dybden og specialisere dig indenfor det bestemte område. Når du specialiserer dig, vil du kunne varetage flere af den type opgaver, du holder mest af.

Planlægning og ledelse som projektleder

Når du er færdig med elektrikeruddannelsen, så har du opbygget en både dyb teknisk viden og tung faglighed, der kvalificerer dig til at varetage mange forskellige typer af arbejdsopgaver.

Holder du særligt af planlægning og ledelse, så er projektlederrollen måske en mulighed for dig. Her skal du planlægge og lede større byggeprojekter, så de forløber både effektivt og hensigtsmæssigt.

Dine opgaver bliver blandt andet at uddelegere forskellige arbejdsopgaver, koordinere materialer og planlægge arbejdet, så tidsplanen ikke skrider, og budgettet hænger sammen og overholdes.

Bestem selv som selvstændig

Der er også mulighed for at tage din uddannelse andre veje og blive selvstændig enten som freelance elektriker eller med egen virksomhed. Når du har færdiggjort selve elektrikeruddannelsen, kan du arbejde som freelance elektriker for andre el-virksomheder og leje din arbejdskraft ud.

Du har også mulighed for at tage uddannelsen som elinstallatør og få en autorisation. Under installatøruddannelsen skal du tage en autorisationsprøve, så du efterfølgende kan virke som autoriseret elinstallatør. Det gør det muligt at åbne din egen virksomhed.

I din egen virksomhed kan du helt selv at bestemme, hvilke former for arbejdsopgaver, du gerne vil varetage. Oveni kan du vælge hvilke kunder, du gerne vil samarbejde med. Du kan ansætte de helt rigtige dygtige medarbejdere til at hjælpe dig i virksomheden, som du får brug for ekstra hænder.

Gå akademiske veje

Fordi branchen efterspørger dygtige og højtuddannede folk, så har du rig mulighed for at efteruddanne dig som færdigudlært elektriker. Der vil være efterspørgsel på dine kompetencer, hvis de er yderligere specialiserede.

Det er muligt at kombinere din uddannelse med et job, hvis du tager en akademiuddannelse. Herunder kan du blive elinstallatør, energiteknolog, automationsteknolog og it-teknolog.

Du kan også gå en anden retning og tage en lang videregående uddannelse til ingeniør eller maskinmester. Det kræver dog, at du har taget en EUX-elektrikeruddannelse eller en anden form for adgangsgivende uddannelse, hvis du gerne vil læse videre til ingeniør eller maskinmester.

Find din karrierevej

Som elektriker er det kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad du kan ende med at varetage af arbejdsopgaver. Du kan helt selv stykke din videre udvikling sammen efter endt uddannelse, så du får de kompetencer, du drømmer om

Der er et væld af muligheder med en uddannelse til elektriker, der kan lede dig i vidt forskellige spændende retninger.