Når man arbejder med el, er det afgørende, at man har de rette kabler og ledere. Det sikrer, at din installation kan håndtere den strøm, der strømmer gennem dem.

Hvis du ikke har en korrekt udført installation, hvor der er taget højde for alting, kan du udsætte både dit hjem, men også husstanden for skader og farer.

Her kan du læse mere om strømværdi, og hvorfor du skal være helt sikker på, at der er anvendt de rette ledninger i din installation.

Derfor er det afgørende med den rette strømværdi

Din elektriske leder som eksempelvis et PVC-isoleret kabel skal have den rette diameter i tværsnit. Hvis du ikke får den rette diameter, kan du risikere, at dit kabel overopheder.

Når dit kabel overskrider driftstemperaturen, forkorter det ikke kun levetiden af kablet, men kan give risiko for brand. Du kan derfor ikke springe over, men er derimod nødt til at tage stilling til strømværdier.

Det er afgørende, at din installation er korrekt udført, og det er altid bedst at have en autoriseret elektriker med, når du skal foretage større ændringer. De kender til alle regler, at du får den rigtige løsning – med den rigtige strømværdi.

Varme er fjenden

Når du skal læse en strømværdi på en tabel, kan du som udgangspunkt finde 3 forskellige kategorier:

  • Mindre gode varmeafledningsforhold: Installationer i isolerede bygninger, hvor ledningerne ikke er pakket ind i termisk isolering.
  • Normale varmeafledningsforhold: Installationer direkte på vægge og lofter, hulrum eller i kanaler i ledninger.
  • Særligt gode varmeafledningsforhold: Installationer med naturlig luftcirkulation omkring kablerne. Afstanden mellem kabler og overflader skal være 0,3 gange kablets diameter.

Det har derfor betydning for strømværdien, hvor dine ledninger er placerede, og ikke mindst hvad den omkringliggende temperatur er. Du skal sikre dig, at din installation ikke er brandfarlig, fordi den bliver for varm.

Få hjælp til strømværdier og ledere

I DS60364 kan du finde en tabel, der viser dig strømværdierne for PVC-isolerede kabler og ledere.

Det kan dog virke som en uoverskuelig tabel, hvis du ingen erfaring har med el-arbejde eller beregning af den type generelt. Husk at elarbejde er autorisationskrævende arbejde og skal altid udføres af en autoriseret elektriker. Derfor kan du altid ringe til Fjordens El, hvis vi skal hjælpe med installationen.