Markedet på hybrid- og elbiler er stigende, og flere og flere danskere kan nu komme til at køre rundt på strøm, uden det koster en bondegård. Hvis du har eller vil have en bil, der kan køre på strøm, skal den også kunne oplades og tankes op med strøm, inden du skal afsted.

Her guider vi dig i elbiler og hvilket ladestik, du skal vælge, så du hurtigt kan komme ud på landevejene med grønt brændstof på bilen.

Gåde råd til opladning af elbiler

Det er en fordel for dig, hvis du har en ladestander tæt på dit hjem. Du kan enten selv vælge at få sat en ladeboks op ved dit hjem eller anvende en offentlig ladestander. Det er nemmest med en ladeboks i garage, carport eller tæt på, hvor du stiller bilen efter en lang dag.

Når du har en hybrid- eller elbil, bør du følge vores anbefalinger, så du får ladt bilen op rigtigt med den bedste rækkevidde:

  • Lad batteriet op jævnligt – gerne hver dag.
  • Oplad dit batteri lige op til, at du skal afsted.
  • Lad kun bilen op ved godkendte ladestationer.

Husk kablet til opladningen

Hvis du vælger at lease din bil, vil du i mange tilfælde opleve, at den bliver leveret med et mormorstik og et ladekabel.

Ladekablet er afgørende for, at du kan få strøm på bilen, og kommer det ikke med din el- eller hybridbil, kan du hos en ladeoperatør købe et, der passer til din bil. Uden kabel kan du ikke ”tanke op” på strøm.

Mange ladestandere rundt om i Danmark har ikke et ladekabel monteret, så du skal selv huske at have det med dig, hvis du skal køre længere ture. Derudover skal du kunne lade din bil op så tæt på dit hjem med kabel, at det er nemt og enkelt at bruge den i hverdagen.

De mest udbredte ladestik

Der er mange forskellige typer af opladere til din elbil, og de mest udbredte stik er:

  • Type 2: Standardstik til elbiler er Type 2, der oftest sidder som enden af ladekablet, du skal bruge til en ladeboks. Dit Type 2 stik kan også passe til CCS-stik i biler.
  • CCS-stik: Når du skal have fart på opladningen, står CCS for ”Combined Charging System”. Stikket bliver også kaldt for hurtigladerstik eller lynladerstik, og det er den europæiske standard til elbiler, som du finder i både Danmark og resten af Europa.
  • CHAdeMO-stik: I fremtiden vil vi opleve færre biler på markedet med behov for CHAdeMO-stik, der også er en hurtiglader.

CHAdeMO-stik er lavet efter japanske standarder, og selvom de er ved at blive udfaset, kan du stadig i fremtiden se og opleve biler og ladestandere med CHAdeMO-stik.

Vælg det ladestik, der passer til både din bil og behov.

Hvordan kan jeg lade min bil op?

Den mest udbredte form for ladekabel er Type 2 og er et almindeligt europæisk ladestik til vekselstrøm. I nogle tilfælde kan du også bruge et kraftstik eller en helt almindelig stikkontakt, når bilen skal have ny energi.

Skal du hurtigt videre og har brug for at lade din bil op, kan du på flere ladeboske med kabel finde hurtigladere. Det er et tykkere kabel, der minimerer risikoen for, at ledningen bliver for varm under opladningen – og i værste fald smelter.

Husk at tjekke, om din bil har et særligt stik til hurtigladning, hvis du har behov for det i en travl hverdag.