Vi bruger dem alle; nogle gange er der for få, og andre gange rigeligt. Stikkontakter er fast inventar alle steder, hvor du bevæger dig. Er de placeret korrekt og er der nok af dem, gør de hverdagen lidt lettere.

Her kan du blive klogere på, hvad du selv må have fingrene i, og hvornår der skal autoriseret hjælp til.

fuga

Hvad er stikkontakter?

Stikkontakter leverer strøm til alle dine elektriske apparater – både dem med fast ledning og de genopladelige udgaver. Det er en enhed, der sidder på væggen omgivet af rammer og som udgangspunkt er tilsluttet elnettet med kabler. Kablerne er ofte skjulte i bygningens vægge, lofter eller gulve.

Den helt traditionelle stikkontakt er lavet med afbryder, der har et stikudtag, mens de nyere modeller på markedet i dag blot har et helt enkelt stikudtag. De fungerer i sig selv som en afbryder for apparaterne, for når stikkontaktens afbryder slås fra, så slukkes der også for strømmen til apparatet.

Hvis der ikke er en afbryder, så skal stikket tages ud for at afbryde strømmen til apparatet.

Kan du selv skifte en stikkontakt?

Det kan være fristende selv at smække en række stikkontakter op, hvor de mangler i hjemmet. Dog bør du lige læse op, før du kaster dig over projektet, for der er særlige regler for, hvor meget af arbejdet du selv må lave.

Uden autorisation må du gerne skifte nogle af hjemmets stikkontakter. Det er dog afgørende, at du ved hvad du laver, så du kan gøre det korrekt. Dette gælder:

  • Indendørs normale afbrydere
  • Stikkontakter med og uden jordforbindelse på højst 250 volt

Du må kun skifte dem selv, hvis der tidligere har siddet en stikkontakt samme sted.

Det mest sikre valg er at få os til at hjælpe dig, så resultatet bliver både godt og ikke mindst sikkert.

Her skal du i øvrigt bruge autoriseret hjælp

  • Udvide elinstallationen ved eksempelvis en ny stikkontakt
  • Lave nye elinstallationer i boligen
  • Skifte hele kontakter ud
  • Installere eller udskifte materiel med en spænding over 250 volt
  • Skifte eller installere stikkontakter udendørs

Hvor mange stikkontakter skal der være pr. rum?

I Elsikkerhedsloven [link til indlæg] er det bekendtgjort, hvor og hvor mange stikkontakter du må sætte op i ét rum. Ifølge lovgivningen er det nødvendigt, at der er mindst én 250 V-stikkontakt for hver påbegyndt 4 m2 gulvareal. Det er disse to typer, der tæller med:

  • DS 60884-2-D1 til husholdningsbrug
  • DS/EN 60309-2 til industribrug

Når der er 10 stikkontakter i ét rum, behøver du ikke supplere med flere, medmindre du selv ønsker det. Antallet af stikkontakter tæller ikke lampeudtag eller elektriske udtag til apparater med.

Særlige regler for særlige rum

Det er typen af rum, der afgør, hvor mange stikkontakter, der kan være, og hvor de kan sidde.

Køkkenet

I køkkenet skal stikkontakterne fordeles på to lysgrupper, og der skal være minimum 3 stikkontakter. De skal sidde der, hvor dine køkkenapparater såsom røre- eller kaffemaskinen skal stå og bruges.

Kogenichen skal have mindst én stikkontakt, hvor den skal placeres praktisk i forhold til apparaterne.

Badeværelset

På dit badeværelse er der krav om mindst én stikkontakt og derudover evt. til hårtørrere og shavere. Stikkontakter til belysning eller gemt væk i et skab tæller ikke som den ene stikkontakt.

Hvis du har et åbent bad eller ikke kan placere stikkontakten 120 cm fra bruseren, så kan du ikke sætte en op.

Hvor skal stikkontakter sidde?

Ifølge den tidligere stærkstrømslovgivning skulle du anbringe stikkontakter med så stor afstand som praktisk muligt. I dag er der ingen krav til, at de skal sidde med stor afstand; i stedet skal de placeres, hvor de forventes at blive brugt.

Derfor kan man ikke sætte stikkontakterne op samlet ét sted, men de skal i stedet i aftale med brugeren placeres, hvor de vil være praktiske. Det gælder derfor også, hvis du har brug for nogle 2 meter oppe af væggen eller andre alternative placeringer, hvis de forventes at blive brugt til noget bestemt.

Hvad koster nye stikkontakter?

Hos Fjordens EL hjælper vi dig gerne med nye og gode Fuga stikkontakter. Vi har mange forskellige designs at vælge mellem, så de passer til din boligs indretning.

Vores pris på udskiftning af stikkontakter og afbrydere er fast, og montering er selvfølgelig altid korrekt, så du trygt kan glæde dig over dine nye stikkontakter. Vi sætter alle former for stikkontakter op både med jord og uden jord. Tag endelig kontakt i dag og få strøm til alle hjemmets apparater.