Du bruger strøm og stikkontakterne i dit hjem hver eneste dag, og elektricitet er en uundværlig del af de fleste danskeres hverdag. Det sørger for, at alle vores elektroniske produkter kan fungere, og dine lamper kan tændes efter mørkets frembrud. Men strøm kan også være farligt, fordi det i for store mængder kan resultere i skader og i værste fald hjertestop.

strøm

Her kan du læse mere om, hvorfor strøm er farligt, og hvordan du kan undgå farlige situationer med strøm.

Derfor er strøm farligt

Strøm bliver farligt, hvis den går gennem din krop. Kroppen styres allerede af elektriske ladninger. Små elektriske impulser sender signaler til musklerne om at trække sig sammen, så både dit hjerte slår med den rigtige frekvens, og dine muskler fungerer optimalt. Et rap over fingrene fra en strømførende stikkontakt eller lignende gør ondt, men det er ikke i sig selv skadeligt. Det er mere en advarsel om, at der er problemer enten med dit elektriske produkt eller din stikkontakt.

Hvis der skal opstå farlige situationer med strøm, skal den gå gennem kroppen eksempelvis fra den ene hånd og gennem den anden, hvis du rører ved noget strømførende. Effekten kan være livsfarlig, hvis det påvirker og forstyrrer din hjerterytme. I værste fald kan farlig strøm føre til hjertestop.

Derfor sker ulykker med strøm

Hvis din elinstallation ikke er i orden, kan du risikere, at der sker ulykker med strøm og stød. Som udgangspunkt er professionelle installationer sat op, så de er lovlige, og du netop ikke kan komme i fare, når du bruger din strøm. Problemerne kan opstå, hvis du er forbundet med den elektriske ladning to steder. Det ene kunne være til en faseledning i installationen og den anden til 0 eller jord. Når strømmen går gennem kroppen, kan du få stød, hvor hjertestop er den farligste risiko.

Farlige stød vil som udgangspunkt ikke ske med et velfungerende HPFI-relæ. Hvis relæet registrerer en fejl i systemet, vil det automatisk slå strømmen fra, så du ikke ender i livsfarlige situationer. Derfor er det vigtigt, at din elinstallation lever op til alle krav om sikkerhed.

Hvad kan der ske med kroppen, når den udsættes for strøm?

Din krop vil få skader, hvis den udsættes for strøm under en el-ulykke. Du kan få forskellige grader af skader, hvor nogle kan mærkes og opleves kort efter, mens andre først viser sig senere.

Graden af skader, din krop kan udsættes for, afhænger af strømmens spænding, styrke og den mængde tid, du bliver udsat for strømmen. Du kan opleve følgende symptomer, hvis du har været ude for en el-ulykke.

  • Musklerne kan blive forbrændt indvendigt og have nedsat kraft.
  • Huden kan blive forbrændt ved berøringsstedet.
  • Hjernen kan påvirkes, og du kan blive bevidstløs eller omtåget.
  • Blodkarrene kan få skader, der kan resultere i lukning af små kar og blodpropper.
  • Nerverne kan give signaler om smerter eller snurrende fornemmelser.
  • Hjertet kan få rytmeforstyrrelser eller stoppe.

Når det kommer til den største risiko for et hjertestop, er vekselstrøm mere farligt end jævnstrøm. Det skyldes, at hjertet er mere påvirkeligt af vekselstrømmen.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er udsat for en el-ulykke?

Hvis du har fået et farligt stød, er det vigtigt altid at kontakte din læge. Lægen vil på baggrund af spændingen, strømstyrken og tiden, du var udsat for strøm, kunne vurdere skadens omfang.

Ofte vil du få foretaget et EKG, et elektrokardiogram, der viser hjerterytmen. Det kan vise, om strømmen har passeret og skadet hjertet, eller hvis strømmen har været så intens, at hele kroppen er påvirket.