Både dyr, planter og mennesker får energi fra solen. Ja, faktisk er al form for liv afhængigt af energien fra solen. Det er muligt med solceller at udvinde energien fra solens stråler, og et anlæg med flere solceller producerer let strøm til hele din husstand.

I den her artikel kan du læse meget mere om solceller og få svaret på spørgsmålet: Hvor meget energi giver solceller?

solenergi

Hvordan høster man energien fra solen?

I dag er vi i stand til at høste energien fra solen og få en vedvarende og mere bæredygtig klimaenergi end eksempelvis fossile brændstoffer såsom benzin. Solen er nemlig en energikilde, der er helt CO2-neutral og ikke kræver vedligeholdelse. Solenergi er derfor lig vindmøller, når det kommer til fornuftige måder at få strøm på.

Ved at have solceller placeret solrige steder, kan energien fra solens lys omdannes til elektricitet. Derfor står der ofte store anlæg med paneler til indsamling af solenergi på marker eller er installeret på tage, hvor der kommer mest muligt sollys.

Solceller producerer jævnstrøm, mens der kommer vekselstrøm ud af alle dine stikkontakter. Derfor skal dit anlæg have en inverter, der kan omdanne jævnstrøm til vekselstrøm.

Hvor meget strøm producerer solceller årligt?

Solcelleanlæg bliver kun mere og mere moderne, som vi vender os væk fra de fossile brændstoffer mod en bæredygtig måde at skaffe energi på. I 2019 fandtes der ifølge Energistyrelsen over 106.000 anlæg på dansk jord. Og der kommer kun flere til.

Hvor effektiv dit solcelleanlæg vil være, afhænger af dets effekt og i høj grad vejrforholdene. I gennemsnit er det muligt at producere 100 Watt pr. m2, dit anlæg fylder. Det er derfor let at lave et regnestykke, hvor en given solcelle på 200 watt vil producere omkring 200.000 Wh svarende til 200 kWh årligt.

Den meget ligetil beregning skyldes, at solindstrålingen i Danmark er, som den er. Havde vi befundet os i et mere eller mindre solrigt land, vil beregningerne se anderledes ud.

Hvor mange solceller skal jeg bruge for at dække mit behov?

Solcellers produktion af strøm afhænger af dit anlægs størrelse, panelernes individuelle effektivitet og selvfølgelig vejrforhold. Skinner solen ikke en dag, vil der heller ikke være mulighed for at indsamle strålingsenergien. Dog kan anlægget godt lave strøm på en gråvejrsdag, men mængden vil variere efter solindstrålingen.

Det er din bygnings forbrug af elektricitet, der afgør, hvor mange solceller, du har behov for. Du kan vælge mellem en effektivitet på 6, 10 eller 25 kW. De fleste danske husstande har blot et anlæg med en effekt på 6 kilowatt.

Der er ikke nogen lov for, hvor store anlæg, du kan sætte op, hvis du vil udnytte solens stråler til energi. Dog skal du være opmærksom på, at der er ekstra foranstaltninger og omkostninger, hvis du skal bruge en anlæg over 50 kW.

Hvor meget strøm laver solceller dagligt?

Det er muligt at få monteret en ekstra produktionsmåler, så du let kan følge med i din solstrøm. Her vil du kunne aflæse, hvor meget anlægget producerer på en enkelt dag og over længere perioder.

Bliver dit anlæg for småt, så er det altid muligt at udvide dit solcelleanlæg. Så længe taget eller området tillader det størrelsesmæssigt, så kan du altid tilføre ekstra paneler til anlægget og udvide det.

Har du brug for at kunne spare din strøm op til mere mørke dage med dit anlæg? Det kræver en afregningsmåler, der kan læse bagud og samle strømmen sammen for dig. Har du ikke sådan en måler, så vil strøm, der ikke bliver brugt, være tabt.

Kan jeg nøjedes med solceller?

For mange husstande vil det være rigeligt med et solcelleanlæg på taget, hvis der skal el i stikkontakterne. Dog vil det ikke altid være muligt at få solskin i Danmark. Derfor kan det stadig være nødvendigt at supplere med ekstra strøm udefra.

Fra 2020 bliver vi alle opkrævet for strøm time for time, så vores forbrug beregnes ud fra, hvornår den er brugt. Prisen på el svinger alt efter, hvornår der er størst efterspørgsel.

Med solceller vil du kun bruge el fra elnettet, når solen ikke er ude. Den nye flexafregning på strøm gør det muligt at tilpasse dit forbrug, så du kun får strøm fra netværket, når strømmen er billig.

Solceller er en god investering, der vil holde længe

Sammenlagt vil solceller kunne spare dig for penge på kontoen, men også spare den dårlige samvittighed. Anlægget er nemlig en bæredygtig løsning, der kan levere solenergi langt ud i fremtiden.

Hvis ellers der ikke sker uforudsete ting, så vil dit solcelleanlæg kunne producere strøm på den naturlige måde i over 30 år.

Dit anlæg vil ikke kræve stor vedligeholdelse. En fugtig klud vil være en god ide hvert år, og derudover kan holde øje med konstruktionen. Har du mange træer tæt på anlægget, kan det være en god ide at fjerne grene, der skygger for solen.

Fordele ved solcelleanlæg

Der er mange fordele ved at vælge et solcelleanlæg fremfor en mere traditionel måde at udvinde energi på. Der er nemlig både penge og dårlig samvittighed at spare, hvis du får sat et anlæg op.

  • Solceller er en bæredygtig løsning
  • Du sparer penge på elregningen
  • Anlæg kan holde uden den store vedligeholdelse i 30 år

Kontakt os endelig , hvis du er interesseret i at få solenergi på taget. Vi har erfaring med at vejlede vores kunder, så de får den rigtige løsning til deres energibehov.