Hvor meget el bruger en husstand?

Har du indimellem kigget på din elregning og undret dig over, om du bruger mere eller mindre energi end gennemsnittet?

El er en fast udgift for alle husstande. For din egen pungs skyld er det en fordel, at du ved, hvad gennemsnittet er generelt, men også hvad du kan gøre, hvis du vil have en lavere elregning. Derfor kan du her blive klogere på spørgsmålet ”Hvor meget el bruger en husstand?”, og hvordan du kan spare på din elregning.

husstand

Hvor meget el bruger man om året?

Det er meget individuelt, hvor meget den enkelte person bruger på el. Du kan altid aflæse dit elforbrug på din elmåler måned for måned, hvis du vil følge med i dit forbrug.

Den nemmeste måde at regne dit samlede forbrug ud på, er at sammenholde dine el-opgørelser for de seneste år. I el-opgørelsen vil du kunne aflæse specifikt, hvor meget strøm du brugte det pågældende år.

Det er også muligt at se dit forbrug i et samlet overblik online hos mange elselskaber. Her vil du også ofte kunne se forbruget fordelt ud over dagen, så du kan se, hvornår der bliver brugt mest.

Når du har et overblik over dit eget forbrug, er det langt nemmere at finde muligheder for at spare på strømmen. Du kan nemlig selv bedst vurdere, hvilke udgifter der kan skæres fra, og hvornår det er nødvendigt at bruge el.

Hvor meget strøm bruger en husstand om året?

Det er meget forskelligt fra husstand til husstand, hvor meget el der bruges om året. Det afhænger både af husstandens størrelse, men det er også afgørende, om du har vaskemaskine, opvaskemaskine eller andre elektroniske hjælpemidler, der bruger meget strøm.

I Danmark går rigtig meget af vores elforbrug til det, vi kan kalde underholdning. Det vil sige, at TV og gaming sluger en stor del af det samlede elforbrug.

Derudover vil særligt hårde hvidevarer i køkken og bryggers også være dyre i drift. Køleskabe, frysere og andet skal nemlig stå slået til konstant, hvorfor de naturligvis trækker mere på dit elforbrug.

Har du elvarme, vil dette også betyde en dyrere elregning. Du sparer derimod på varmeregningen, fordi udgiften til varme er samlet med din udgift til el.

Hvor meget el bruger en person?

I en husstand med kun en enkelt person vil elforbruget ligge omkring 1.600 kilowatttimer, ofte forkortet kWh, men det kan svinge både den ene og den anden vej, alt efter din bolig og hverdag.

Det gennemsnitlige forbrug for en enkeltpersonshusstand på 1.600 kilowatttimer vil være afhængigt af flere ting. Har du mange hårde hvidevarer eller et stort hifi-anlæg, så vil det sluge en stor del strøm.

Elforbruget i din husstand vil også afhænge af, hvor stor din bolig er. Jo flere kvadratmeter du bor på, jo større behov vil derfor være el til lys og andet. Derfor vil familier også have et større elforbrug, fordi de ofte bor større, end der er nødvendigt for en enkelt person.

Hvor meget el bruger en familie på 4?

En klassisk familie på 4 personer med 2 voksne og 2 børn vil i gennemsnittet bruge omkring 4.000 kilowatttimer om året. Det betyder derfor noget for dit elforbrug hvor mange personer, der bor i husstanden.

Antallet af personer i husstanden er ikke den eneste ting, der har indflydelse på elforbruget. Du kan derfor ikke blot gange antallet af personer med det gennemsnitlige forbrug for én person.

Som det fremgår, så vil kilowatttimerne ikke bliver 1.600 kWh x 4 for en husstand på 4 personer. I stedet vil der være et grundlæggende behov for el til at få lys i boligen, ovnen til at fungere og andet elforbrug, der er nødvendigt uanset husstandens størrelse.

Sådan kan du spare penge på din elregning

Fordi elregningen er en fast udgift, så er det også en god ide at spare her. Det hjælper ikke kun din økonomi, men med et par tiltag kan du også spare miljøet for ekstra belastning. Der er altså flere ting, du kan gøre, hvis du gerne vil have en billigere elregning.

  • Sluk lyset og undgå standby

Den helt klassiske måde at spare på strømmen på, er ved at huske at slukke lyset, når du forlader et rum. Også elektroniske produkter. der står på standby, kan sluge meget strøm uden at være i brug. Du kan derfor gå dine vaner igennem og rette ind, hvor der er et unødvendigt strømforbrug.

  • Skift elselskab

Prisen på el er også afgjort af, hvilket elselskab du benytter. Elselskaberne har forskellige prisklasser alt efter, hvor meget el du bruger, og hvilke udgifter til administration og lignende elselskabet har. Derfor kan du undersøge, hvor du får mest for dine penge.

Brug gerne dine tidligere årsopgørelser over elforbrug til at vurdere, hvordan dit nuværende behov er. Derudfra kan du så beregne, hvilket elselskab der tilbyder den største besparelse.

  • Brug el, når den er billig

Fra 2020 er der kommet flexafregning på privates forbrug af el. Det betyder, at elpriserne følger efterspørgslen. Du kan derfor få billigere el, hvis du bruger strømmen, når prisen er lav. Om natten er efterspørgslen på el mindre, og derfor vil prisen også være derefter.

Det er dog nok ikke de fleste, der vil ændre døgnrytme for at få en billigere elregning. Derfor er der andre tiltag, du kan tage, hvis du vil betale mindre for din el.