Ved du, hvor den el, der strømmer ud af dine stikkontakter, kommer fra? De fleste danskere tager for givet, at vi alle har adgang til strøm, men det er ofte en af de større faste udgifter i budgettet.

Her kan du finde svaret på det åbne spørgsmål: ”Hvem leverer el?”, og du kan blive klogere på strømmens vej fra energikilde til din bolig.

hvem leverer min el

Hvor kommer min el fra?

I dag er vi i stand til at udvinde energien fra forskellige energikilder. Da vi ikke er i stand til at gemme på strøm, der er produceret, sælges det efter udbud og efterspørgsel på den nordiske el-børs Nord Pool.

På el-børsen forhandles strøm fra Europa; blandt andet Sverige, Norge, Tyskland og Danmark. Du kan derfor sagtens opleve, at den strøm, der kommer ud af din stikkontakt, faktisk er produceret af et kraftværk i Tyskland.

På Nord Pool sælges strømmen videre til de forskellige elselskaber, som i sidste ende er dem, der sender den videre til dig som privatkunde. Det er derfor elselskabet, der står for at levere el.

Elselskaber og netselskaber: Hvem leverer el til mig?

Elselskabet har købt adgang til strømmen, og du køber strømmen af elselskaberne. Det er derfor også dit elselskab, der sender dig dine elregninger.

Selvom du kun får én elregning, betaler du faktisk til to forskellige slags selskaber. Du betaler nemlig også til netselskaberne gennem din elregning.

Netselskaberne er ejere af kablerne i elnettet, som strømmen føres ud til din bolig igennem. Når du betaler din elregning, betaler du derfor for 2 ting:

  • Prisen på strøm til elselskabet
  • Prisen på transporten af strøm til netselskabet

Det særlige ved netselskaberne er, at der kun er ét selskab, der har kablerne ud til din bolig. Du kan derfor ikke selv skifte netselskab.

Hvem leverer min strøm?

Hvis du vil finde ud af, hvem der leverer el til din adresse, så kan du altid tjekke din elregning. Heraf vil elselskabets navn fremgå, så du ved, hvilket selskab, du er tilknyttet.

De fleste energiselskaber sender elregninger ud 4 gange om året, så du betaler din strøm kvartalvis. På regningen kan du aflæse dit forbrug for de sidste 3 måneder, og i den samlede årsopgørelse kan du få det fulde overblik.

Mange elselskaber tilbyder i dag, at du kan tjekke dit forbrug løbende online. Det kræver dog, at der er installeret en fjernmåler, der kan sende informationer om dit elforbrug videre.

Når du har et overblik over dine udgifter til el, er det lettere, hvis du vil både spare penge på elregningen og eventuelt skifte elselskab.

Hvem leverer el på min adresse?

Det er helt op til den enkelte forbruger, hvilket elselskab der skal levere strøm. Og der kan være penge at spare, hvis du skifter elselskab. Der er nemlig forskel på priser, aftaler og muligheder, som de forskellige elselskaber i dit område kan tilbyde.

Elselskaberne kan selv bestemme prisen på det rene elforbrug. Derfor har du ikke mulighed for at spare på afgifterne til staten, udgiften til transporten via netselskabets kabler eller PSO-betalingen, der er tilskud til bæredygtig energi.

Der kan dog stadig være penge at spare på elregningen, hvis du undersøger markedet og finder det rigtige elselskab til dine behov.