Solen er vores allesammens største energikilde. På jorden bruger planterne solens energi til at vokse, solenergi får vinden til at blæse, og den sørger for en behagelig temperatur på jorden.

solenergi

Videnskabsmænd og eksperter forventer, at solen først vil brænde ud om mange milliarder år, og derfor er solenergi også en vedvarende energikilde modsat de fossile.

Med solenergi kan du derfor tage en miljørigtig beslutning, der også vil spare dig penge i det lange løb.

Solenergi giver varme og strøm

Solenergi er, som det ligger i navnet, energi fra solen. Energien i solens stråler, kan du både bruge til at lave varme og strøm.

Solens lys kan udvindes til enten at lave solvarme eller solkraft. Begge dele bygger på solenergi, der kan høstes på forskellige måder.

Du kan udnytte solenergi på flere forskellige måder. Har du et sommerhus med en udendørsbruser, kan du anvende solenergi til at opvarme vand.

En solfanger kan fange energien, så du kan anvende den til at få varmt vand til dit bad, din opvask eller generel opvarmning af dit hjem. Solfangere kan også anvendes til at producere fjernvarme, der er en bæredygtig måde at få varmet dit hjem op på.

Det er også muligt at bruge solenergi til solkraft, hvor solens energi bliver transformeret til strøm. I processen fra solstråler til strøm skal der indgå solceller, der kan fange solens lysstråler.

Fremtidens brug af solenergi

Udnyttelsen af solens energi er stadig under udvikling. I dag kan du flere steder i både Danmark og udland finde enorme solcelleanlæg, hvor paneler suger solens stråler til sig og omdanner det til brugbar strøm.

Flere steder har private også fundet ud af det effektive i at have solceller på taget, så de kan producere deres egen strøm, når solen skinner.

Det er stadig meget dyrt at lave solcelleanlæg og andre tiltag, der skal udvinde solens energi. Dog er det spået, at solenergi med tiden vil være den største kilde til strøm i fremtiden.

Fordele og ulemper ved solenergi

Solen er vores største energikilde, og den giver en vedvarende energiform, der ikke belaster miljøet unødvendigt. Udviklingen indenfor udnyttelsen af solenergi er stadig i fuld udvikling, for der er også ulemper ved den særlige form for energi: Solen skal skinne.

Steder som Danmark, hvor vi ikke har lige mange lyse timer hele året rundt, hvor vi kan risikere gråvejr med skydække i flere dage i streg, vil et solcelleanlæg producere minimalt med strøm. Det er en af hagerne ved solceller og udnyttelse af solenergi til strøm.

Det samme gør sig gældende for solfangere, der skal varme op. Hvis ikke solen er fremme, vil du ikke få varmt vand. I de tilfælde er det nødvendigt at have andre former for muligheder som eksempelvis en varmtvandspumpe.

Optimering af udnyttelsen af solenergi

Én af de vigtigste ting for opfindere og videnskabsmænd er pt, hvordan man bliver i stand til at gemme strøm og varme, der er produceret ved hjælp af solens stråler.

I 2017 stod solceller for at dække 2,2% af den strøm, der blev brugt i Danmark. Potentialet er dog stort, og der er muligheder for at udbygge brug af solenergi herhjemme. Derfor har den danske stat også lavet støtteordninger til dig, der er villig til at få installeret en solfanger eller solceller.