Når du har store rum eller lange gange, kan det være generende at skulle ned i det ene hjørne for at tænde lyset. Særligt om aftenen når det er mørkt, kan det være decideret farligt, hvis du ikke kan se dine omgivelser, når du bevæger dig rundt.

Derfor kan du få installeret en korrespondanceafbryder, så du kan tænde og slukke for lyset i hver sin ende af rummet eller gangen.

afbryder

Men hvad er en korrespondanceafbryder, og hvordan installeres de?

Mangler du lyskontakter i hjemmet?

Korrespondanceafbryderen er en form for mere avanceret afbryder eller kontakt, der skal sættes op i boligens elinstallation. Når du har et stort rum eller en lang gang, er det en fordel, at du kan både tænde og slukke for lyset i hver sin ende. Det kræver, at der sidder mindst 2 afbrydere i rummet, der er forbundne med hinanden.

Det er vigtigt, at der er en korrespondanceafbryder i hver ende, for ellers virker det ikke. Når du har en korrespondanceafbryder i hver ende af rummet eller gangen, vil du kunne slukke og tænde for lyset 2 steder.

Har du behov for at kunne tænde og slukke for lyset mere end 2 steder i rummet, kan du bruge korrespondanceafbrydere med en særlig krydsning. I dag anvendes der dog oftere et Kip-relæ, hvis du har brug for flere end 2 kontakter i et rum.

Hvad er en korrespondanceafbryder?

Selvom det korte svar er, at en korrespondanceafbryder er en avanceret kontakt eller afbryder, så skal du vide mere, hvis du selv vil montere dem. Inden i en korrespondanceafbryder sidder 3 klemmer, 1 rød og 2 sorte.

Når du tænder på kontakten eller knappen, vil der skabes forbindelse mellem den røde klemme og én af de sorte. Slukker du, vil forbindelsen være mellem den røde klemme og den anden sorte klemme.

Sådan installeres en korrespondanceafbryder

For at få afbryderne til at virke i din elinstallation, skal de 2 afbrydere forbindes, og det findes der flere måder at gøre på. Hvis de to afbrydere skal styre den samme lampe, er det vigtigt, de kan tale sammen.

De mest udbredte systemer til korrespondanceafbrydere kaldes A og B. Fælles for begge metoder er, at du skal starte med at få styr på ledningerne. Nulledningen, der ofte er blå, og jordledningen, der er gul eller grøn, tilsluttes din lampe eller det sted, hvor lampen skal sidde.

A-korrespondance

For system A gælder det, at du ved den ene afbryder eller kontakt tilslutter fase P eller L til den røde klemme. Ledningen er som regel brun.

Herefter installerer du 2 ledninger mellem dine korrespondanceafbrydere, der skal være tilsluttet begge sorte klemmer i hver afbryder.

Til sidst fører du en tændledning fra afbryderen, der ikke er sluttet til P eller L, og til lampen eller lampestedet. Og så er du færdig.

B-korrespondance

Når du bruger system B, skal du montere fase P eller L på én af de sorte klemmer i hver afbryder. Ledningen er som regel brun.

De røde klemmer i hver afbryder skal herefter forbindes med en ledning.

Tændledningen monterer du herefter mellem de 2 frie sorte klemmer i hver afbryder. Til sidst skal du føre en tændledning fra én af afbrydernes sorte klemme, hvor tændledningen er monteret videre op til lampen.

Få professionel hjælp til korrespondanceafbrydere

Du kan selv gå i gang med at sætte korrespondanceafbrydere op, men har du brug for at etablere nye kontakter og afbrydere, skal du have professionel hjælp. Det er ikke lovligt selv at arbejde med elinstallationen, så der må du få hjælp udefra.