Når det danske vejr går over i regn og kulde, er det for mange tid til at forlade sommerhuset. De lange sommerdage i skyggen på terrassen er ovre, men sommerhuset skal du dog ikke efterlade, uden du har gjort det klar for vinteren.

For at gøre det enkelt har vi lavet en oversigt over, hvad du skal huske, når sommerhuset skal gøres klar til vinteren.

Lås af for sikkerhed

Huset skal være låst helt af, når du ikke opholder dig der. Det gælder både selve huset, eventuelle vinduer, men også skure eller garager omkring huset.

Invester i gode låse, og sørg for at du ikke stiller dyre ting som designermøbler lige ved vinduerne, der kan friste.

Sørg for at rydde op

Ryd op i træer, havemøbler og lamper rundt om sommerhuset, hvis der er risiko for, at et blæsevejr kan tage dem med sig. Særligt træer kan være meget farlige for dit sommerhus, hvis det vælter under en storm i efterår og vinter.

Det er også vigtigt, at træer og andet rundt om dit sommerhus ikke vælter ind i naboens ejendom. Hvis du ikke selv har ryddet op forinden, kan det koste dig dyrt i erstatning, fordi forsikringen muligvis ikke dækker.

Forebyg vandskader

Skal du ikke bruge dit sommerhus over vinteren, skal du altid sørge for at forebygge vandskader. Vandskaderne sker, når dine rør er fyldt med vand, når det fryser. Vandet udvider sig, når det fryser, og det kan sprænge rørene indefra.

Inden du forlader dit sommerhus for vinteren, skal du lukke for vandet i hovedhanen. Bagefter skal du tømme alle vandhaner ved at lade vandet løbe, indtil anlægget er tomt. Du skal også sørge for at tømme toilet, blandingsbatterier, opvaske- og vaskemaskiner. Det eliminerer risikoen for, at der sker frostsprængninger, når du ikke opholder dig i huset.

Når du vil bruge sommerhuset om vinteren

Hvis du regner med at bruge dit sommerhus i efteråret eller om vinteren, skal du ikke lukke ned for alting eller tømme vandet. I stedet skal du være opmærksom på, at dit sommerhus holder en fast temperatur, så vandrørene ikke fryser. Husk at tjekke lovgivning på området som kan præcisere om hvorvidt du må bruge dit sommerhus om vinteren.

Det er desværre ikke nok at skrue en smule op for varmen, når du ikke er der, for sommerhuset skal holde en fast temperatur på 8 til 12 C, hvis du vil holde vandrør fri for frost. Hvis du er ejer af et sommerhus, vil din sommerhusforsikring ikke dække, hvis frostsprængninger sker i huset grundet dårlig opvarmning.