Når vi danskere i dag tager på ferie, så er det de færreste, der lader smartphone, tablet og andre elektriske gadgets blive hjemme. Men de forskellige gadgets kræver strøm, og derfor skal du være opmærksom på destinationens stikkontakter og ikke mindst spændingen.

Hvis du vil være sikker på, at dine gadgets overlever at blive ladet op med fjerne himmelstrøgs strøm, så skal du huske adapteren. Vi har gjort det overskueligt for dig ved herunder først at gennemgå, hvorfor adapteren skal med til udlandet. Derefter gives der et overblik stikkontakter og spændingen for danskernes mest populære feriedestinationer.

rejse

Strømspændingen i Danmark

I de danske stikkontakter er spændingen på strømmen 230 V. Før i tiden var spændingen 220 V i Danmark og en række andre europæiske lande. Storbritannien og enkelte andre europæiske lande brugte 240 V i stikkontakterne, hvilket skabte forvirring og gjorde det besværligt at omregne.

Derfor blev det i 1985 vedtaget, at den europæiske standard skulle strømlines til 230 V over hele Europa. I Danmark skete skiftet i 1993, og igen i 2008 blev spændingen justeret, så den nu kan ligge på 230 V ±10%.

De apparater, der er mærket til 220 V, kan dog stadig bruges i Danmark og andre europæiske lande med samme standard. I udlandet kan både spændingen og udseendet af kontakter dog være forskellig fra dem, du er vant til i Danmark.

Derfor skal du huske adapteren

På nogle destinationer kan du uden at bekymre dig, oplade dine elektriske apparater, mens det andre steder kræver en adapter. Derfor bør du altid tjekke op på strømforhold og ikke mindst spænding og stik brugt i destinationslandet.

Adapterens opgave er at ændre spændingen eller typen af stik, så du kan oplade dine elektriske produkter. Hvis du ikke husker adapteren, og spændingen ikke er 230 V som i Danmark, kan du risikere, at dine gadgets overopheder og i sidste ende går i stykker.

Passer selve strømstikket ikke til dine opladere, vil du også stå uden strøm på dine elektriske produkter, hvilket kan være meget generende – særligt hvis det er mobilen eller kameraet, så du ikke kan tage feriebilleder undervejs.

Derfor skal du altid pakke en adapter, hvis du skal besøge et fremmed land med andre spændinger og stikkontakter, end du er vant til hjemmefra.

Forskellige typer af adaptere

Fordi der er behov for adaptere, når vi rejser ud i verden, så findes der også et væld af forskellige slags på markedet. Du kan få modeller, der kan bruges med USB, trådløse adaptere eller kombinerede rejseadaptere/strømkonvertere. Det er derfor helt op til dig, hvad der passer til dine behov og gør det nemt for dig at sikre strøm på dine elektroniske hjælpemidler.

Her skal du huske adapteren

Vi har gjort det let for dig, når du skal finde ud af, om du skal huske en rejseadapter til ferien. Herunder gennemgår vi forskellige steder i verden, og hvilken form for spænding og stik, de bruger. Så kan du let få et overblik over dine muligheder for at sikre strøm på ferien.

Europa

I Europa er spændingen i strømstikkene strømlinet, så de fleste lande har 230 volt, men de bruger ikke nødvendigvis samme type stik, som vi gør.

Besøger du Storbritannien, Irland eller Malta, skal du huske en adapter til at oplade dit elektroniske udstyr. Stikket har nemlig i disse lande 3 rektangulære ben.

Andre steder rundt om i Europa kan du møde stikkontakter, hvor de danske runde ben på stikket ikke passer. Særligt ældre stikkontakter på feriedestinationer kan være en udfordring, hvis du ikke husker adapteren.

USA

Når du rejser i USA, vil spændingen være under den europæiske med 120 V. Samtidigt er stikkene anderledes flade og lange, end vi er vant til. Derfor skal du huske en adapter, der regulerer spændingen og passer til amerikanske stikkontakter.

Det er ikke altid nok at tjekke, om adapteren fungerer med stikkontakterne i udlandet, for opladerkablet til dit elektroniske udstyr skal også fungere med adapteren.

Asien

Asien er et bredt begreb, men de fleste lande i asien har samme spænding, som du er vant til med de 230 V i danske stikkontakter. Der kan dog være forskel på stikkene, hvor de eksempelvis i Thailand bruger mere flade stik, der har tyndere ben end de danske.

Fordi der kan være stor variation i både spænding og stik, når du rejser i Asien, bør du altid medbringe en universel adapter, der kan tilpasses forholdene i det land, du besøger.

Australien

Vil du om på den anden side af jorden og udforske Australien, så skal rejseadapteren med. I Australien er spændingen mellem 220 og 240 V, hvilket passer fint til det, vi er vant til. Stikket er dog anderledes end de danske. Stikkene har 3 ben, der er både flade og skæve.

Sydafrika

Rejser du i Sydafrika, så er spændingen230 V, som du er bekendt med. De har dog i Sydafrika anderledes stik og stikkontakter, end vi kender dem, så du skal bruge en adapter.

Usikkert elnet med forstyrrelser

Når du rejser i udlandet, så er det ikke kun stik og spænding, der kan være anderledes end i Danmark. Nogle lande har et mere ustabilt og varierende elnet, hvor du kan opleve strømafbrydelser.

Elnettet er ikke alle steder lige godt, og det kan derfor have tendens til at blive overbelastet. Det giver flere afbrydelser af strømmen, som vi oplever ekstremt sjældent i Danmark.

Vil du helt undgå at rode med spænding, stik og adaptere, når du er ude at rejse, så findes der andre løsninger. I dag kan du købe trådløse solcelledrevne opladere, så du ikke er afhængig af elnettet, når du rejser ud i verden.