Strøm er uundværligt, og uden strøm i hverdagen ville vores liv se ganske anderledes ud. Hvordan ville du ellers lave en kop kaffe til morgen eller kommunikere med dine nærmeste, når I ikke er sammen? Din krop bruger også strøm eller elektriske ladninger, når hjernen eksempelvis skal kommunikere med musklerne gennem nerverne. Strøm kan både redde liv ved at give bedre leveforhold til dem, der får adgang til el-net og elektriske hjælpemidler, men det kan også decideret redde liv under hjertestop.

strøm

Derfor bør du være bekendt med, hvordan strøm kan redde liv, når det for alvor gælder.

Derfor kan strøm redde liv

Kroppen er styret af elektricitet. Nerverne sender elektriske impulser til musklen, så den trækker sig sammen. Din krop har derfor sit helt eget elektriske system, hvor der skal være balance, før det fungerer. Som med mange andre systemer er balancen nødvendig, hvis kroppens processer skal fungere optimalt. Det gælder også hjertet, der pumper livsnødvendigt blod med ilt og næringsstoffer rundt i kroppen. Hjertet skal slå med en fast rytme, så blodet bliver pumpet rundt i de rigtige kamre, iltes og kommer tilbage ud i kroppen. Går der koks i impulserne, kan det resultere i skader og værste fald hjertestop.

Hjertestarteren virker til én type hjertestop

Der findes to typer af hjertestop, hvor det er typen med hjertekammerflimren, hvor hjertestarteren har en effekt.

Symptomerne på hjertestop er:

  • Manglende puls
  • Ingen vejrtrækning
  • Bevidstløshed

Hjertekammerflimren eller ventrikelflimren så mange danskere ske for øjnene af dem til EM-landskampen Danmark mod Finland, hvor Christian Eriksen faldt om. Den særlige type hjertestop skyldes en uregelmæssig eller meget hurtig hjerterytme, så hjertet ikke kan slå ordentligt, og blodet ikke kan pumpes rundt. Den anden type hjertestop er asystoli, hvor der slet ikke er elektrisk aktivitet i hjertet. Hjertet går derfor i stå. Ved asystoli er hjertestarteren ikke effektiv, men det er vigtigt at få afklaret ved hjælp af hjertestarteren, om det er en ene eller anden slags hjertestop.

Hjertestarteren redder liv

De seneste år er der kommet øget fokus på hjertestop, og hvordan vi kan afværge, at det ender med varige skader eller død. Rundt omkring i Danmark er der opsat hjertestartere, der kan redde menneskeliv. Paradoksalt nok kan et kraftigt stød resultere i hjertestop, mens en hjertestarter via stød også kan genetablere hjerterytmen. Strøm er derfor både farligt, men kan også være redningen i en akut situation. Fodboldspilleren Christian Eriksen faldt om på fodboldbanen under EM-kampen i Parken mod Finland. Ét stød med hjertestarteren fik sat gang i hjertets naturlige rytme, så han kunne blive kørt på hospitalet. Strøm kan derfor redde liv, hvis du med en hjertestarter ”genstarter” hjertets rytme, så blodet igen kan pumpes ud og kroppen få ilt og næring.

Sådan fungerer en hjertestarter

Hjertestarteren er en automatiseret maskine, der kan ”genstarte” hjertet, hvis et menneske får hjertestop. Den kaldes også for en defibrillator eller en AED, der er er en forkortelse for Automatisk Ekstern Defibrillator. Maskinen fungerer ved at sende et eller flere kraftige stød gennem brystkassen. Først skal to elektroder placeres på brystkassen, hvor de aflæser hjertets rytme, og derefter vurderer maskinen selv, om det er nødvendigt at give stød. Det er ikke alle typer af hjertestop, hvor en hjertestarter vil have effekt. Den fungerer i de tilfælde, hvor hjertet ikke er stoppet helt, men i stedet har hjertekammerflimren eller ventrikelflimren. Derfor bør du altid – uanset situationen – ringe 112, inden du selv går i gang med redningsprocessen.

Alle kan bruge en hjertestarter

Alle mennesker kan stort set bruge en hjertestarter, fordi den guider dig gennem proceduren. Med en stor start-knap sætter du gang i processen, hvor maskinen guider dig. Hjertestarteren fortæller, hvordan du skal sætte elektroderne rigtigt på, om du må røre ved den skadede, og om der skal gives stød. Strøm kan derfor redde liv både på landsdækkende TV, når en fodboldspiller falder om på banen, men også når almindelige mennesker får et pludseligt hjertestop.