Måske er du stødt på udtrykket PDS kabler før, men ved du også, hvad det betyder? Faktisk er PDS kabler et andet navn for de netværkskabler, som de fleste af os ikke kan undvære i dag. De sørger nemlig for internetforbindelsen mellem en router og dine enheder, der ikke bruger det trådløse internet. Her kan du læse meget mere om det særlige netværkskabel PDS, og hvad det bruges til.

pds

Netværkskabler har mange navne

Et netværkskabel forbinder din Router, Hub, Switch, ADSL eller lignende med din computer. Det er derfor det kabel, der sikrer, at der er forbindelse mellem router og din enhed – og du derfor har internetforbindelse.

PDS kabler er en særlig type netværkskabel, og netværkskabler går under følgende andre navne:

  • Internet kabel
  • Patchkabel
  • Ethernet-kabel
  • RJ45-kabel
  • PDS-kabel

Der er dog små variationer og forskelle mellem de forskellige kabler, og her kan du læse meget mere om PDS kabler.

Hvad står PDS for?

Forkortelsen PDS står for ”Premises Distribution System”. PDS kabler er bestemte netværkskabler, der ikke har et stik monteret i forvejen, når du køber dem.

Hvor mange netværkskabler forhandles klar til at koble sammen med dine enheder, så er PDS-kabler målrettet professionelle installatører. De har nemlig brug for rigelige mængder, de selv kan afkorte og tilslutte, hvor det passer.

Kablerne kaldes almindeligvis for netværkskabler, internetkabler eller ethernet kabler, når de nævnes i daglig tale. Det skyldes, at de fleste danskere køber de færdige kabler fremfor den ”ufærdige” udgave PDS kablet, hvor de selv skal afkorte ledningen og tilslutte et stik.

Når du køber kablerne, så er det ofte rullet op på en kabeltromler eller samlet i en boks. Det betyder, du får rigtig meget kabel, som du selv kan korte af efter behov og montere et stik på.

Hvor bruges PDS kabler?

Har du ofte brug for mindre stykker kabel eller skal trække en ekstra lang netværksledning på tværs af bygningen, kan et PDS-kabel være den helt rigtige løsning. Du skal nemlig kun købe kabel af én gang, som du selv eller en professionel kan tilslutte for dig.

For den almindelige dansker er det ikke nødvendigt at indkøbe store mængder PDS kabler. Du kan nemlig kun få rigtig store mængder kabel på ruller af eksempelvis 100, 200 eller 300 meter.

I større byggerier såsom etageejendomme, hvor der er behov for at have samme type kabel i hele ejendommen, kan PDS kabler være den helt rigtige løsning. De kan nemlig trækkes overalt, fordi det lange kabel ikke er afkortet fra producentens side.

Du kan også få PDS kabler, der er beregnet til udendørs brug. De ekstra lange kabler kan derfor trækkes mellem forskellige bygninger, hvis der er behov for det.

Hvis du selv vil i gang

Hvis du selv vil i gang med kablerne, kræver det, at du selv har hænderne skruet rigtig på, og ved hvad du arbejder med. Ellers er det bedst at få en professionel til at ordne det for dig, så du er helt sikker på, at det fungerer efter hensigten.

Fordi PDS kabler stadig er almindelige netværkskabler bare uden et monteret stik, så er der forskellige ting, du skal være opmærksom på, hvis du selv vil investere i en rulle kabel.

Du kan ikke nøjes med at købe en rulle PDS-kabel. Da stikket ikke er formonteret, skal du selv kunne montere et RJ45-stik. RJ45-stikket forbinder PBS kablet med din router og computer, og det er derfor afgørende for, at dine kabler kan bruges.

Det er nemt både at finde vejledninger med billeder og videovejledning online, hvis du selv skal montere et RJ45-stik. Du kan dog også snildt overlade arbejdet til de professionelle og være sikker på, at netværkskablet fungerer optimalt.